fbpx

Wat kosten zonnepanelen? (2024 Update)

Inleiding: Wat kosten zonnepanelen?

De prijzen rijzen de pan uit. Boodschappen, benzine, elektriciteit; alles wordt duurder. Huishoudens merken het in hun portemonnee en zijn daarom op zoek naar manieren om de energiekosten omlaag te brengen. Een van de meest populaire opties is het installeren van zonnepanelen. Maar wat kosten zonnepanelen?

In dit uitgebreid artikel zetten we alle kosten op een rijtje. We kijken naar de aanschaf, installatie, onderhoud en terugverdientijd van zonnepanelen. Ook vergelijken we Nederland en België. Zo krijg je een compleet beeld van je investering. 

De prijzen van fossiele brandstoffen zijn onstabiel. De oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten drijven de energieprijzen op. Ook olie en kolen worden duurder. Dit zorgt voor hogere kosten voor elektriciteitsopwekking. Energiebedrijven berekenen deze kosten door aan de consument, dus aan jou! 

Huishoudens krijgen onzekere berichten van de politiek en van de energiemaatschappijen waardoor de prijzen omhoog gaan. Deskundigen verwachten dat de energieprijzen onstabiel blijven de komende jaren en nog veel harder zullen gaan stijgen.

Consumenten zijn daarom op zoek naar manieren om de energiekosten te drukken. Ze isoleren woningen, besparen stroom en stapten massaal over naar goedkopere energieleveranciers, wat zoals we vaak gezien hebben, een enorme fout is. Ook is de interesse in zonnepanelen enorm toegenomen.

Zonnepanelen wekken gratis, schone stroom op. Minder stroom inkopen van je energieleverancier scheelt al snel honderden euro’s per jaar. Bovendien gaan zonnepanelen gemiddeld 25 jaar mee (de betere langer). Een investering in zonnepanelen verdient zich dus op termijn ruimschoots terug.

Maar zonnepanelen kosten ook geld. Voor welke kosten moet je rekening houden bij de aanschaf van zonnepanelen? En zijn er subsidies of andere financiële voordelen? In dit artikel beantwoorden we deze vragen.

We bespreken onder andere de volgende onderwerpen:

R
Aanschafkosten: Wat kosten zonnepanelen? Wat is het verschil tussen goedkope en dure panelen?
R
Installatiekosten: Wat kost het om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen?
R
Terugverdientijd: Hoe lang duurt het voordat de investering is terugverdiend?
R
Subsidies: Welke subsidies en fiscale voordelen zijn er in Nederland en België?
R
Prijsontwikkelingen: Hoe hebben de prijzen van zonnepanelen zich ontwikkeld en wat zijn de verwachtingen?

We vergelijken de kosten en baten tussen Nederland en België. Ook berekenen we een inschatting van de persoonlijke kosten en opbrengsten op basis van de situatie van de lezer.

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op vragen als:

R
Wat kosten kwalitatief goede zonnepanelen in 2024?
R
Wat zijn de gemiddelde installatiekosten per watt piekvermogen?
R
Hoe snel verdien ik de investering terug via lagere energierekeningen?
R
Welke subsidieregelingen en belastingvoordelen kan ik als particulier gebruiken in Nederland en België?
R
Zijn zonnepanelen in Nederland of België voordeliger?

Met deze informatie kan je een weloverwogen investeringsbeslissing nemen. Zo haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen en weet je precies het antwoord op je vraag, wat kosten zonnepanelen.

Inhoudsopgave
2
3

Hoe zonnepanelen werken en wat ze opleveren

Zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit. Hoe meer je begrijpt van de werking van zonnepanelen, hoe beter je de kosten en opbrengsten kunt inschatten.

In dit hoofdstuk leggen we uit hoe zonnepanelen werken en wat de factoren zijn die de energieopbrengst bepalen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die samen een paneel vormen. De zonnecellen bestaan doorgaans uit silicium en zetten het licht van de zon om in elektriciteit. Dit wordt het fotovoltaïsche effect genoemd. 

De geproduceerde gelijkstroom van het paneel gaat via een omvormer naar wisselstroom voor gebruik in huis. De omvormer is dus een cruciaal onderdeel van de installatie.

Het aantal zonnepanelen en de capaciteit van de omvormer bepalen samen de totale opbrengst van de installatie.

Het rendement van zonnepanelen

Niet al het invallende zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Het rendement van een zonnepaneel geeft aan hoe efficiënt de omzetting is. Gangbare rendementen liggen tussen de 15% en 22% voor silicium panelen. 

Hogere rendementen betekenen een hogere opbrengst per vierkante meter. Je hebt dan minder panelen nodig voor dezelfde capaciteit. De prijs per paneel ligt bij hogere rendementen dan ook hoger.

Monokristallijne panelen hebben het hoogste rendement, gevolgd door polykristallijne panelen.

Dunne film panelen scoren het laagst qua rendement, maar zijn ook goedkoper.

Efficiëntie van zonnepanelen

Productgaranties en levensduur

Zonnepanelen gaan lang mee. De levensduur van kwalitatief goede systemen wordt geschat op 30 tot 40 jaar en wordt ieder jaar meer en meer. Om de kwaliteit te garanderen geven fabrikanten van uitermate goede merken doorgaans 30 jaar of meer garantie.

Twee goede voorbeelden zijn PhaseLux, een Nederlands merk wat maar liefst 35 jaar garantie geeft, en Solarwatt een Duits bedrijf wat 30 jaar garantie geeft.

De levensduur en garantieperiode verschilt per merk en type paneel. Goedkope panelen van mindere kwaliteit gaan vaak minder lang mee.

Bij de prijs van zonnepanelen moet je dus ook kijken naar de verwachte levensduur en garantie en kijken naar onze beste zonnepanelen ranglijst.

Daarin hebben we al het werk al voor jou gedaan en gekeken wie nu het beste is en uiteraard de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Conclusie

De kwaliteit en capaciteit van je zonnepanelen bepalen dus sterk de energieopbrengst en daarmee de besparing op je energierekening.

Maar wat kosten deze efficiënte zonnepanelen van een bekend merk als PhaseLux of Bauer nou eigenlijk?

Kies je voor meer en betere zonnepanelen, dan wek je meer zonne-energie op en bespaar je meer.

De terugverdientijd van je investering in zonnepanelen wordt hierdoor korter. 

Maar kwaliteit heeft zijn prijs. In het volgende hoofdstuk bekijken we daarom de prijsbepalende factoren voor zonnepanelen.

Zo kan je de beste keuze maken die past bij jouw budget en weet je steeds meer en meer wat nu de kosten zijn van zonnepanelen.

Dit bepaalt de prijs van jouw zonnepanelen 

Er zijn verschillende factoren die de prijs van zonnepanelen bepalen. Hoe groter het systeem en hoe efficiënter de panelen, hoe hoger de prijs.

In dit stuk bespreken we de belangrijkste kostenelementen, zodat je weet waar je op moet letten. Op deze manier kom je weer een stukje dichterbij het antwoord van wat zonnepanelen kosten.

Het aantal wattpiek bepaalt de basisprijs

De prijs van zonnepanelen wordt doorgaans per wattpiek (Wp) aangegeven. Dit geeft de maximale capaciteit van de panelen weer onder ideale omstandigheden. Hoe meer wattpiek, hoe groter het systeem en hoe hoger de opbrengst. 

Een gemiddeld huishouden heeft 8 tot 10 panelen nodig voor een vermogen tussen de 350 en 400 wattpiek. Hoe meer panelen je laat installeren, hoe hoger de prijs.

Het is dus belangrijk om te weten hoeveel wp je verbruikt en hoeveel je de komende jaren gaat verbruiken.

Bijvoorbeeld: Voor zeer efficiënte PhaseLux panelen met 440 Wp betaal je momenteel ongeveer €240 per paneel. 8 panelen kosten dan €1920.

Meer wattpiek betekent dus hogere kosten, maar in het geval van PhaseLux is het ook de kwaliteit waar je voor betaald.

Je kan het zo zien: PhaseLux is een premium merk, te vergelijken met een Audi, BMW of Mercedes.

Je betaald meer, maar ze zien er beter uit, gaan veel langer mee en zijn kwalitatief zeer hoogwaardig vergeleken met andere merken.

Paneeltype en kwaliteit bepalen de prijs per watt

Niet alle zonnepanelen zijn gelijk. De prijs per wattpiek verschilt per merk en paneeltype. High-end premium panelen zoals Solarwatt, Meyer Burger of PhaseLux kosten gemiddeld zo’n €0,55 per Wp. Goedkopere polykristallijne panelen zijn er al vanaf €0,35 per Wp of zelfs minder.  

Kies je voor de beste kwaliteit panelen, dan ligt de prijs per watt dus zo’n 60% hoger. Maar deze leveren wel meer opbrengst en gaan langer mee. Op de lange termijn verdien je deze extra investering dus terug aangezien je ze niet om de zoveel jaar hoeft te vervangen, of nog erger dat ze zeer snel in vermogen en output zakken.

Installatie van zonnepanelen en extra’s zoals omvormers zijn ook een kostenpost 

Naast de panelen zelf moet ook de installatie, bekabeling en een nieuwe omvormer worden meegerekend. Gemiddelde installatiekosten liggen tussen de €1,35 en €1,60 voor een systeem van 8 panelen per wattpiek.

Daarnaast zijn er optionele extra’s zoals batterijopslag, een energiemonitor en uitbreiding van je elektrische groepenkast. Dit loopt al snel op tot honderden euro’s extra. 

Kortom: het aantal wattpiek, type paneel en kwaliteit bepalen de prijs van zonnepanelen. Reken ook installatie en extra’s mee voor de totale kosten.

En wat kosten zonnepanelen uiteindelijk voor jou?

We gaan je de simpele rekensom uitleggen met de data die we hierboven hadden:

Twee scenario’s.

Scenario 1:

8 Zonnepanelen á 440 wp per paneel.

Gemiddelde installatie premium kost €1,60 per wattpiek, inclusief montage en materiaal. (Let op, dit scheelt per installateur, maar men kent het gezegd: Goedkoop is duurkoop!).

Dan kunnen we al zeggen:

440 x €1,60= € 704 Per zonnepaneel inclusief installatie, montage etc.

En aangezien we 8 panelen hebben is het 8 x €704 = € 5.632,00

Wederom, dit is een hypothetische berekening!

Scenario 2:

10 Zonnepanelen á 400 wp per paneel.

Gemiddelde installatie goedkoop kost €1,35 per wattpiek. Ook hier zijn de materialen en montage inclusief.

De berekening is dan als volgt:

400 x €1,35 = €540 Per zonnepaneel inclusief installatie, montage etc.

En aangezien we 10 panelen hebben, is het 10 x €540 = € 5.400,00

We zien dat je met 8 premium (PhaseLux) zonnepanelen van 440 Wattpiek uitkomt op 3.520 Wattpiek aan zonne-energie. Kies je voor 10 goedkopere panelen van 400 Wattpiek, dan heb je 4.000 Wattpiek.

Het lijkt een behoorlijk verschil, maar in de praktijk gaat het maar om 1 paneel (het verschil is maar 480 Wattpiek) meer wat betreft vermogen.

Tegelijkertijd leveren die PhaseLux panelen wel de kwaliteit en levensduur die je op lange termijn terugverdient.

De hogere aanschafprijs van premium panelen verdient zichzelf dus terug. Je profiteert 25+ jaar extra van de betere kwaliteit.

Met de huidige stimulansen is de meerprijs bovendien nu extra snel terugverdiend.

Kortom, het loont om nu iets meer te investeren in echt goede zonnepanelen. Op de lange termijn heb je daar veel profijt van, terwijl de terugverdientijd kort blijft.

Zonnepanelen Subsidies en Stimulansen in Nederland Salderingsregeling

Subsidies en Stimulansen in Nederland 

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald. Toch blijft het een behoorlijke investering om een systeem aan te schaffen.

Gelukkig zijn er vanuit de Nederlandse overheid volop (fiscale) stimulansen om het kopen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Het is soms nog wat onduidelijk, maar wij hebben alles voor jou op een rijtje gezet.

In dit hoofdstuk zetten we de belangrijkste regelingen voor 2024 op een rij. Denk aan de salderingsregeling, nultarief btw en gunstige leningen.

Dit zijn financiële voordelen die zorgen voor een lagere effectieve prijs van zonnepanelen, met andere woorden: Hoeveel uiteindelijk de zonnepanelen kosten.

We leggen precies uit hoe de regelingen werken en wat ze jou opleveren. Zo weet je welke subsidies je kunt aanvragen en hoeveel je daarmee bespaart.

Ook kijken we naar de invloed op de terugverdientijd van je investering.

Met de huidige stimulansen ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen 6 en 8 jaar. Daarna produceer je nog minimaal 15 jaar gratis, schone energie en bij sommige merken zelfs nog 25 jaar.

Een rendabele investering in een duurzame toekomst, met een portemonnee die niet leeg is geklopt. Met andere woorden, de vraag, wat kosten zonnepanelen, begint steeds meer duidelijk te worden, want het zijn niet alleen de kosten voor 1 zonnepaneel, maar voor het hele systeem.

En in dit geval ook nog de “korting” of stimulansen om zonnepanelen te kopen.

Lees snel verder voor alle informatie over de voordelen voor zonnepanelen in Nederland en wat de kosten zijn.

Zo kan jij straks je eigen groene stroom opwekken tegen een zo laag mogelijke prijs.

Drie belangrijke subsidies en voordelen op een rij

Gelukkig zijn er dus nog volop subsidiemogelijkheden en andere financiële voordelen vanuit de overheid:

1. Salderingsregeling

Met de salderingsregeling kan je tot 2031 je teruggeleverde zonne-energie verrekenen met je eigen stroomverbruik. Dit scheelt fors in je energierekening en versnelt de terugverdientijd. 

Het is dus zeker lonend om nog vóór 2031 te investeren in zonnepanelen. Zo profiteer je maximaal van deze gunstige regeling.

2. 0% btw 

Sinds begin 2023 is de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen afgeschaft. Je betaalt nu 0% btw, wat je al snel €1000 tot €1500 bespaart.

3. Energiebespaarlening

Via deze lening kun je tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. Je mag maar liefst €27.000 lenen tegen een lage vaste rente voor maximaal 20 jaar. 

Salderingsregeling uitgelegd

De salderingsregeling is op dit moment misschien wel de meest interessante stimulans voor zonnepanelen in Nederland. Hoe werkt het precies?

Met de salderingsregeling verrekent je energieleverancier de teruggeleverde stroom van je zonnepanelen met je eigen stroomverbruik. Leveren je panelen op een zonnige dag meer op dan je verbruikt? Dan hoef je voor dat overschot niets te betalen.

Dit blijft zo tot 2031, maar het voordeel wordt wel jaarlijks afgebouwd:

  • 2025: Salderingspercentage daalt naar 64% 
  • 2026: 64% salderen
  • 2027: 55% salderen
  • Etc. tot 0% in 2031

Het is dus extreem gunstig om nog vóór 2025 zonnepanelen aan te schaffen. Zo profiteer je het langst van deze regeling. 

Btw op zonnepanelen naar 0% 

Sinds 1 januari 2023 geldt een btw-tarief van 0% op de aanschaf en installatie van zonnepanelen in Nederland. Voorheen betaalde je hierover 21% btw. 

Deze maatregel geldt zowel voor de panelen zelf als voor arbeidskosten van de installateur. Je bespaart hiermee al gauw €1000 tot €1500. Het is een mooie stimulans om nu te investeren in zonnepanelen.

Energiebespaarlening: tot €27.000 tegen lage rente 

De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is ideaal om de aanschaf van zonnepanelen (deels) te financieren. Je leent tegen een lage vaste rente tot wel €27.000 gedurende maximaal 20 jaar.

De rente bedraagt momenteel slechts 1,7% (januari 2023). Je mag het volledige geleende bedrag besteden aan zonnepanelen. Zo wil de overheid de verduurzaming van woningen stimuleren.

Conclusie

Door gunstige subsidieregelingen en fiscale stimulansen is investeren in zonnepanelen op dit moment extra aantrekkelijk. De terugverdientijd is gedaald tot 6 à 8 jaar, en soms sneller. 

Zeker de salderingsregeling en 0% btw zorgen ervoor dat zonnepanelen nu lonender zijn dan ooit. Maak dus snel gebruik van alle voordelen voordat er weer iets veranderd vanuit de regering.

Zonnepanelen Kosten Subsidies en Stimulansen in België Salderingsregeling

Subsidies en Stimulansen in België

De Vlaamse overheid en netbeheerders zoals Fluvius voorzien diverse stimulansen om investeren in zonnepanelen aantrekkelijk te maken. In 2024 zijn er nog volop interessante subsidieregelingen en financiële voordelen te benutten. 

In dit artikel zetten we de belangrijkste subsidies en premies op een rij. Zoals de eenmalige Fluvius premie, de voordelige Mijn VerbouwLening, verlaagd btw-tarief en de retroactieve investeringspremie. 

We leggen per regeling uit wat de voorwaarden zijn en hoeveel subsidie je kan aanvragen. Ook berekenen we de impact van de stimulansen op de terugverdientijd en rendabiliteit van zonnepanelen.

De Fluvius premie bedraagt bijvoorbeeld tot €750 per installatie. En met de Mijn VerbouwLening kan je tegen zeer gunstige voorwaarden lenen voor de aanschaf. Het verlaagde btw-tarief van 6% zorgt ook voor flinke besparingen. 

Lees snel verder voor alle details en voorbeeldberekeningen. Zo kom je te weten welke stimulansen jou het meeste financieel voordeel opleveren.

De tijd dringt, want sommige regelingen lopen dit jaar af.

Benut nu dus alle mogelijkheden om met maximale steun te investeren in een kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen. Voordeliger dan nu was het nooit.

Fluvius premie zonnepanelen (sinds 1 januari 2024 niet meer geldig!)

Tot eind 2023 bestond er voor inwoners van Vlaanderen die investeerden in zonnepanelen een zeer interessante subsidieregeling van Fluvius, de netbeheerder in Vlaanderen.

Het ging om een eenmalige investeringspremie die men kon aanvragen na installatie van de zonnepanelen.

Helaas is deze stimulans inmiddels stopgezet per 1 januari 2024, zoals aangekondigd door de Vlaamse Overheid in de Septemberverklaring van 2023. 

De Fluvius premie bood eigenaars van zonnepanelen een mooie korting op de investeringskosten. De subsidie was namelijk begrensd tot maximaal 40% van de totale kosten voor het plaatsen van de zonnepanelen, inclusief btw.

Het uiteindelijke bedrag dat men ontving, hing af van de precieze grootte van de zonnepaneleninstallatie. Voor systemen met een maximaal vermogen tot 4 kWp was de premie €150 per kWp.

Voor grotere systemen tussen 4 en 6 kWp piekvermogen lag de premie iets lager, op €75 per kWp. In 2023 was de maximale premie €750 per installatie. 

Ter illustratie een rekenvoorbeeld: wanneer iemand in 2023 een zonnestroomsysteem van 12 panelen liet plaatsen met per paneel 300 Wattpiek, dan was de totale installatie 3,6 kWp groot.

In dat geval ontving men een Fluvius premie van 3 x €150 voor de eerste 3 kWp, plus 0,6 x €75 voor het vermogen boven 3 kWp. Dat kwam neer op een totale subsidie van €540.

Helaas kunnen nieuwe eigenaren van zonnepanelen vanaf 2024 dus niet meer profiteren van deze mooie tegemoetkoming van Fluvius.

Inwoners van Vlaanderen die vóór eind 2023 hun systeem lieten installeren en keuren, hebben nog net gebruik kunnen maken van deze stimulans. Maar de regeling is dus definitief ten einde gekomen.

Mijn VerbouwLening voor zonnepanelen 

De Vlaamse overheid biedt via de Mijn VerbouwLening een zeer interessante financieringsmogelijkheid voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Deze lening staat open voor bepaalde doelgroepen die zonnepanelen willen aanschaffen voor hun woning. 

Wie kan er een Mijn VerbouwLening aanvragen voor zonnepanelen? Ten eerste komen particulieren in aanmerking die behoren tot de laagste en middelste inkomenscategorieën van de Mijn VerbouwPremie.

Ook particuliere verhuurders van woningen kunnen van deze financiering gebruik maken. Verder staat de lening open voor niet-commerciële instellingen, coöperatieve vennootschappen en VME’s (Verenigingen van Mede-Eigenaars).

Tot slot kunnen ook particulieren die een woning verwerven via erfenis of schenking met de Mijn VerbouwLening hun zonnepanelen financieren.

Wat zijn de voorwaarden en voordelen van de Mijn VerbouwLening? Ten eerste kan men een bedrag lenen tussen €1.250 en €60.000 voor de zonnepanelen. Daarnaast is de looptijd zeer gunstig, namelijk maximaal 25 jaar.

Wel geldt als voorwaarde dat de lening het totaalbedrag van de factuur voor de zonnepanelen inclusief btw niet overstijgt. 

De rente op de Mijn VerbouwLening ligt erg laag. Voor leningen die zijn aangevraagd vanaf 1 februari 2023 geldt een rentevoet van 2,25%.

In het voorjaar van 2024 zal dit percentage opnieuw worden vastgesteld op basis van de geldende wettelijke rentevoet. Dit is dus een dubbel voordeel: een lange terugbetaaltermijn combineren met een zeer lage rente.

De Mijn VerbouwLening is hiermee een uitstekende financieringsoplossing voor de aanschaf van zonnepanelen.

Specifieke doelgroepen in Vlaanderen kunnen hiermee tegen zeer gunstige voorwaarden lenen om te investeren in zonnestroom, zonder grote eigen middelen te moeten aanwenden.

Verlaagd btw-tarief zonnepanelen 

Eigenaars van een woning ouder dan 10 jaar kunnen flink besparen op de btw voor de installatie van zonnepanelen. Onder bepaalde voorwaarden geldt er namelijk een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van het normale tarief van 21%.

Om in aanmerking te komen voor deze btw-verlaging moet de woning waarop de zonnepanelen geplaatst worden ouder zijn dan 10 jaar. Bovendien moet de eigenaar de woning uitsluitend of hoofdzakelijk gebruiken voor privédoeleinden, dus niet voor commerciële activiteiten.

Verder is het vereist dat een erkende installateur de zonnepanelen plaatst. Zowel op de materiaalkosten als de arbeidskosten wordt dan 6% btw aangerekend in plaats van 21%.

Sinds 1 april 2022 geldt deze regeling tijdelijk ook voor nieuwbouwwoningen en woningen die herbouwd zijn na afbraak. Deze uitbreiding van het verlaagde tarief heeft echter een beperkte looptijd van 2 jaar.

Op 31 december 2023 vervalt de uitbreiding weer en vanaf 1 januari 2024 zal voor woningen jonger dan 10 jaar het normale btw-tarief van 21% van toepassing zijn.

Het verlaagde btw-tarief op arbeidsuren en materialen voor zonnepanelen levert een aanzienlijke besparing op. Voor een gemiddelde installatie van 10 zonnepanelen kan dit al snel oplopen tot enkele honderden euros.

Het is dus zeker de moeite waard om hier als woningeigenaar gebruik van te maken. Maar vergeet niet dat de verruiming voor nieuwere woningen af is gelopen sinds 1 januari 2024!

Conclusie

De afgelopen jaren heeft de Belgische overheid fors ingezet op subsidies en gunstige leningsvoorwaarden, om particulieren te stimuleren te investeren in zonnepanelen. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen, met een sterke groei van zonnestroom.

Maar het einde van deze subsidieperiode is in zicht. De regelingen zoals de Mijn VerbouwLening en het verlaagde btw-tarief lopen nog een beperkte periode door. Daarna zullen de stimuli naar verwachting worden afgebouwd of zelfs stopgezet.

Voor particulieren betekent dit dat de omstandigheden voor investeringen in zonnepanelen op korte termijn optimaal zijn. De terugverdientijd is nu erg gunstig dankzij de beschikbare ondersteuning.

Wie de komende tijd zijn of haar woning verduurzaamt, kan profiteren van deze situatie.

Maar wie te lang wacht, loopt de kans de boot te missen.

Was is de Terugverdientijd van Zonnepanelen? (2024 Update)

We berekenen de terugverdientijd en winstgevendheid van een investering in 8 premium zonnepanelen van 440 Wattpiek, in dit geval PhaseLux. We focussen ons op Nederland & België aangezien er bijna tot geen verschil zit in prijs en markt.

Uitgangspunten:

  • 8 Premium/PhaseLux panelen van 440 Wattpiek per stuk
  • Jaarlijkse zonuren: 750 (zeer conservatieve inschatting)
  • Stroomprijs €0,40 per kWh
  • Investeringskosten €5.600 
  • Salderingsregeling: 100% (2024)
  • Levensduur: 25 jaar (PhaseLux is 35 jaar, maar we nemen 25 jaar als gemiddelde)

Berekening opbrengst

Met 750 zonuren per jaar en 440 Wattpiek is de opbrengst per paneel:

440 Wp * 750 uur = 330 kWh

Voor 8 panelen is de totale jaarlijkse opbrengst:

8 * 330 kWh = 2.640 kWh

Berekening jaarlijkse besparing

Met een stroomprijs van €0,40 per kWh is de jaarlijkse opbrengst in euro’s: 

2.640 kWh * €0,40 = €1.056

Terugverdientijd

De totale investering voor 8 panelen bedraagt €5.600. 

Met de jaarlijkse opbrengst van €1.056 en 100% saldering is de terugverdientijd:

€5.600 / €1.056 = 5,3 jaar

Rendement

Over de levensduur van 25 jaar is de totale opbrengst:

25 * €1.056 = €26.400

Het rendement over 25 jaar is daarmee:

(€26.400 – €5.600) / €5.600 = 371%

Conclusie

Ook met een conservatieve inschatting van de zonuren, blijven zonnepanelen een zeer rendabele investering. De terugverdientijd van 5,3 jaar is erg gunstig. Na 25 jaar levert de investering een rendement op van maar liefst 371%. 

De combinatie van kwalitatief hoogwaardige panelen, gunstige salderingsregeling en lage stroomprijzen maakt zonnepanelen daarmee tot een uitstekende investering.

Veelgestelde Vragen – FAQ – Wat kosten zonnepanelen

>
?
Wat zijn de belangrijkste kostenposten bij de aanschaf van zonnepanelen?

De belangrijkste kostenposten zijn: de aanschafkosten van de panelen zelf, de installatie en arbeidskosten, de omvormer, en eventuele extra's zoals een batterijsysteem. Het aantal wattpiek en type paneel bepalen vooral de prijs van de panelen. Voor premium panelen ben je al gauw €0,50 tot €0,60 per Wattpiek kwijt.

>
?
Hoeveel kost een gemiddeld zonnepanelensysteem van 8 panelen in 2024?

Voor een systeem van 8 premium en zeer hoge kwaliteit zonnepanelen van bijvoorbeeld PhaseLux 440 Wattpiek ben je momenteel ongeveer €5.500 tot €6.000 kwijt, inclusief installatie en btw. De panelen zelf kosten dan zo'n €4.000, de installatie en arbeid zo'n €1.500 tot €2.000. Je hebt. danwel 35 jaar garantie en één van de beste kwaliteits zonnepanelen op de markt.

>
?
Wat is het verschil in prijs tussen goedkope en premium zonnepanelen?

Goedkope panelen zijn er al vanaf zo'n €0,35 per Wattpiek (of nog goedkoper). Voor premium panelen betaal je gemiddeld €0,55 tot €0,60 per Wp. Het prijsverschil kan dus oplopen tot zo'n 60% per Wattpiek. Hou er rekening mee dat de kans groot. is dat je dan over een aantal jaar de panelen weer kan vervangen. Goedkoop, blijft in dit geval, duurkoop.

>
?
Welke factoren bepalen de prijs per wattpiek van zonnepanelen?

De belangrijkste factoren zijn het type paneel (monokristallijn, polykristallijn, dunne film), de kwaliteit en het rendement. Duurdere premium panelen zoals PhaseLux, Solarwatt, Meyer Burger etc. hebben een veel hoger rendement en veel langere levensduur. Je krijgt waar je voor betaald.

>
?
Hoeveel kost de installatie van zonnepanelen per Wattpiek?

Gemiddelde installatiekosten liggen tussen de €1,35 en €1,60 per Wattpiek. Dit is inclusief materiaal en arbeid. Soms rekenen installateurs een vast tarief per paneel, zo rond de €250 per paneel voor premum systemen (op het moment van schrijven).

>
?
Welke subsidies voor zonnepanelen zijn er nog in 2024 in Nederland?

De belangrijkste subsidies zijn de salderingsregeling (tot 2031), de energiebespaarlening voor financiering en de 0% btw op aanschaf en installatie. De salderingsregeling levert nog steeds het meeste financiële voordeel op.

>
?
Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen in Nederland/België?

Met de huidige stimulansen ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 8 jaar. Dit is gebaseerd op de salderingsregeling, lage stroomprijs en kwalitatief goede panelen. Na de terugverdientijd produceer je nog 15 tot 25 jaar gratis stroom.

>
?
Leveren zonnepanelen nog steeds besparing op bij de huidige energieprijzen?

Ja, ondanks de volatiele energieprijzen is de terugverdientijd nog steeds erg gunstig. Zonnepanelen besparen al gauw €500 tot €1000 of meer per jaar aan stroomkosten. De terugverdientijd blijft meestal ruim onder de 7-8 jaar.

>
?
Zijn zonnepanelen een goede investering gezien de verwachte energieprijsontwikkeling?

Ja, zonnepanelen zijn juist een uitstekende investering met het oog op de toekomst. Verwachting is dat energieprijzen de komende jaren verder zullen stijgen. Zonnepanelen beschermen je tegen deze prijsstijgingen en leveren bovendien rendement op je investering op.